14 febrer 2008

MONTJUÏC 1915 PRIMERA MIRADA

L’exposició, que es pot veure entre el 13 de desembre de 2007 y el 30 de maig de 2008, presenta una selecció de 64 fotografies del treball de registre fotogràfic que la Junta Directiva de l’Exposició Internacional de Barcelona va recollir sobre la transformació de la muntanya de Montjuïc. La selecció se centra en el primer període de remodelació, entre 1915 i 1923.
La selecció posa especial èmfasi en aquelles fotografies que, fetes seguint la pauta d’un registre metòdic, sorprenen pels seu rigor formal sense deixar de transmetre aquella doble fascinació per uns paisatges que desapareixen i per la magnitud de la urbanització mitjançant el treball i l’enginy de l’home.
Entre 1915 i 1930, autors com Merletti, Roisin, Sagarra, Brangulí, Godes o Pérez de Rozas van retratar, de forma continuada, la urbanització de la muntanya de Montjuïc. El resultat d’aquest innovador treball, donà lloc a una extensa producció fotogràfica formada per més de set mil fotografies, entre negatius sobre vidre i positius sobre paper.
Des de 1932, aquest conjunt fotogràfic es conserva a l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Aquesta exposició ha estat realitzada per l’Arxiu històric de la ciutat de Barcelona i el Centre d’Estudis de Montjuïc